Hopvikbar solcellspanel

Hopvikbar solcellspanel

Jag har räknat en hel del på mitt portabla LiPo-batteri-system och försökt få fram hur många watt anläggningen kommer att dra men jag tycker det är svårt. Min förbrukning är väldigt oregelbunden. Så jag tröttnade på att räkna och gick istället på hur stor solcell jag orkar bära runt på.

Eftersom jag redan försökt jämföra effekt, storlek, vikt och pris hade jag alla intressanta solceller uppskrivna i ett kalkylark så det var lätt att se vilka storlekar som fanns. Alla solceller i aluminiumram gick bort direkt eftersom dessa väger för mycket. Det som fanns kvar är flexibla paneler och portabla/vikbara.

Storleksmässigt såg de det ut som jag inte kom över 100w eftersom panelerna då blev uppemot en meter, eller strax över. Så nu visste jag att jag letade efter en panel på mellan 50 och 100 w. Jag visste också att jag inte ville vänta till efter semestern på att få min panel så jag började kolla vad som fanns i butik i Göteborg eller på lager på nätet.

Efter ett tag hittade jag Hjertmans butik i Göteborg, en båtbutik, som hade lite olika paneler i sin butik. Bland annat hade de en 50w och en 80w, tyvärr hade 80-wattaren inbygd regulator och jag har ju redan köpt den regulatorn jag ska ha.

När jag kom till butiken fick jag titta på panelerna och blev positivt överraskad när jag såg att båda var i formen av väskor som kunde fällas ut och bäras enkelt. Jag insåg att 50-wattaren var på gränsen till för liten och att 80-wattaren var perfekt. Ihopfälld var den 60 x 44 cm, med handtag på toppen och en liten ficka på sidan. Enda nackdelen var att den innehöll en regulator, men den gick att skruva bort. Eftersom regulatorn ingick i priset blev den här panelen lite dyrare än jag tänkt, men eftersom allt annat stämde så bra slog jag till. Det blev alltså en Sunwind Solveig Vikbar 80w.

Så nu har jag en solcellspanel på 80w och kan dimensionera batteriet efter mitt behov istället.

Kommentarer

Utvalda produkter