Ny 3D-utskriven framarm på min iFlight 5” HD-ram

Ny 3D-utskriven framarm på min iFlight 5” HD-ram

Jag var ute och provflög min nya racingdrönare igår. Den, och jag, flög riktigt fint ända till jag blev lite för vågad och flög så långt bort att jag hade svårt att se vad som var fram och bak. Tydligen var trädet som jag trodde stod långt bort plötsligt mellan mig och drönaren så när jag flög mot mig flög jag in i trädet.

Kraschen såg ganska snäll ut. Drönaren krockade med en gren och föll bara av sin egen tyngd mot marken. Men när jag hämtade den såg jag att en hel arm hade gått av. Trots att min ram är av kolfiber höll den inte för detta.

Ramen är uppbyggd av en ”kropp” med fyra fastskruvade armar. Tanken är nog att armarna ska gå sönder så att man bara kan byta ut dem, utan att man behöver köpa en helt ny ram och flytta över all elektronik. Smart tanke, men jag hittade inget ställe att köpa reservdelar på så det hjälpte inte mig. Antingen kunde jag beställa direkt från iFlight i USA, då skulle armarna (fram och bak) kosta ca 30 dollar och frakten ca 30 dollar, eller beställa en helt ny ram för ca 600 kr från Elefun.

Men eftersom jag inte är så bra på att flyga ännu så är jag inte så noga med att min drönare är perfekt, det är viktigare att jag får flyga än att vänta på delar, så jag ritade en ny arm i datorn istället och skrev ut den på 3D-skrivaren.

Jag använder PLA när jag skriver ut och det är inte alls lika hårt och lätt som kolfiber, så jag fick ta i lite när jag dimensionerade min nya arm. Som du ser på bilden är min utskrivna arm betydligt bredare än originalarmen. Armen fästes genom att föras in mellan två lager kolfiber så jag kunde tyvärr inte göra den tjockare.

Armen blev klar i går kväll och jag har ännu inte hunnit provflyga den, men jag tycker att den ser bra ut.

Kommentarer

Utvalda produkter